Sverige
Rätt värme på rätt plats

Vardagsrum

Vardagsrum

 

Vardagsrummet är husets flaggskepp. Det är där familjens dagliga liv flyter på, det är här vi underhåller våra gäster och tillbringar större delen av vår fritid. En viktig faktor i utformningen av det utrymmet är valet av en lämplig uppvärmningsform som ger komfort och sätter utseendet såväl som funktionalitet i fokus.

Vanligtvis placeras radiatorer under fönstren i vardagsrummet för bästa värmekomfort. Om det visuella uttrycket och stilen i vardagsrummet är viktigt, är det värt att välja dekorativa modelle för att matcha inredningen.

Modern arkitektur speglas av öppna ytor och stora glasytor. Bottenvåningen i omoderna hus är planerad som en gemensam, öppen plats, där det inte alltid finns plats för typiska panelradiatorer. Om detta är kännetecknande för ditt vardagsrum finns det fler möjligheter att välja mellan. Vertikala radiatorer kan placeras bredvid fönstren, gärna i någon matchande kulör. 

Golvvärme kräver knappt något underhåll eller rengöring och är helt osynlig. Golvvärme begränsar inte heller placeringen av möbler i rummet. Installationen av golvvärme kräver dock ordentlig förberedelse av golvkonstruktionen redan i byggskedet. För att golvvärme skall fungera effektivt bör vissa begränsningar beaktas: golvet måste vara i material som leder värme väl, t.ex. klinker, sten, kakel eller parkett. Du ska inte lägga stora mattor, och du bör ha möbler med ben, för att inte skada den naturliga cirkulationen av värme från golvet.

Den optimala termiska komforten i vardagsrummet kommer från ett individuellt styrsystem. Termostater som reglerar värme i vardagsrummet är särskilt användbara om man planerar att använda en öppen spis.